CAMINS NOMÉS D'ANADA

CAMINS NOMÉS D’ANADA

“Camins només d’Anada” és un projecte col·lectiu amb La Caixa de Vidre, junt a l’Escola Municipal de Música d’Artés, la Biblioteca d’Artés i Artés és Cultura. 

A través d’aquest es vol reflexionar sobre el fenomen de la migració en un sentit ampli, com un fet intrínsec a l’espècie humana. 

Artés es suma a aquest projecte com una aposta per la cohesió entre els artesencs i artesenques a través de l’art i la fotografia, com a eines per a fomentar la trobada, la presa de consciència i la construcció de comunitats sensibles, proactives, implicades i diverses.

Què farem?

Viurem diverses etapes del Viatge de l’Heroi, del mitòleg i antropòleg Joseph Campbell a través d’exercicis i dinàmiques vivencials que ens ajudaran a posar-nos en situació de les persones que decideixen migrar. 

Convidarem a cada un dels participants, a emprendre el seu propi viatge, sigui aquest simbòlic, recordat o imaginat. A la vegada estarem desperts al rumb que marca el procés i disposats a flexibilitzar les propostes sempre al servei de les persones participants i del mateix procés artístic. 

Així doncs, entrarem en situació, després farem propostes d’exercicis experiencials tant individuals com col·lectives. Treballant a nivell simbòlic, integrant les vivències a través de l’expressió artística, en diferents disciplines que aniran des de la fotografia, la paraula, la poesia, el traç, el cos… 

I finalment, tot aquest procés quedarà documentat i preparat per forma part d’Artés a través de la presentació pública que es realitzarà el 16 de desembre.


 

Com puc participar?

La migració l’entenem en un sentit ampli, no només en les persones que arriben d’altres països sense conèixer la llengua, costums, el poble on venen a viure… També aquells/es que arriben d’un altre poble de la comarca, d’una altra ciutat… i han vingut a viure o a estudiar a Artés. O inclòs aquelles persones que van haver de marxar d’Artés i als anys han pogut tornar al seu poble. 

Si has experimentat algun tipus de migració t’animen a participar a Camins només d’anada, des d’on no només podràs compartir les teves experiències i conèixer a altres persones del poble, sinó que també formaràs part d’un projecte d’expressió artística temporal que s’exposarà i es compartirà amb tota la població d’Artés el dia 16 de desembre. 

I no et preocupis, no cal tenir cap coneixement artístic previ, només cal que tinguis ganes de conèixer i compartir experiències viscudes. 

Quan ens trobarem?

El grup de Camins només d’anada ens trobarem el cap de setmana 17, 18 i 19 de novembre al Kanal.

Si vols conèixer més… 

L’ESTRUCTURA DEL PROJECTE

La metodologia que s’aporta des de La Caixa de Vidre s’estructura a partir de les diverses etapes del viatge de l’heroi del mitòleg i antropòleg Joseph Campbell. 

Aquesta trobada consta d’una benvinguda a partir de l’adequació de l’espai, un temps de compartir referents artístics que hagin treballat l’eix del dia, dinàmiques vivencials per deixar-nos afectar pels temes tractats (pròpies de la teràpia Gestalt), d’un espai d’expressió i finalment per un espai grupal de recollida i integració de les experiències viscudes.

Quines són les etapes simbòliques que hi viurem?

Etapa 1- El Viatge

Etapa 2- La Crida

Etapa 3- El Camí

Etapa 4- La Frontera

Etapa 5- El Salt

Etapa 6- L’arribada

Etapa 7- La Comunitat

El viatge

L’antropòleg Joseph Campbell, va dedicar gran part de la seva vida a estudiar diverses cultures. A partir de l’anàlisi i la comparació, Campbell s’adonà que molts mites repeteixen la mateixa estructura narrativa. La qual va anomenar El viatge de l’heroi/heroïna. 

La crida

Tota migració comença per una crida, ja sigui per la necessitat de fugir d’experiències desagradables o en la recerca d’un món millor. 

A través de la crida contactarem amb els nostres somnis i en farem bandera. 

El camí

El present ens sosté. Tot és nou. Confiem en un futur millor i sobretot ens movem. El paisatge canvia cada moment, sentim el vent a la cara, mirem a l’horitzó però tenim els peus a terra.

Arribats en aquest punt, ja estem en camí i cadascú es mou amb la seva maleta. Així explorarem caminant amb les sabates del altres i com aquesta experiència, transforma i amplia la nostra mirada. 

La frontera

Tot viatge implica reptes, dificultats i fronteres, siguin físiques, culturals o mentals. Entenem la frontera com a punt d’inflexió en el camí. 

De cop i volta apareix el repte i en un punt avançat del camí ens convida a la incomoditat de qüestionar la validesa de tot el nostre viatge i el posa en crisi. Després d’una dinàmica vivencial podrem evidenciar les dificultats, límits i injustícies que expressem amb el concepte de frontera. 

El salt

El salt és un acte de confiança, per traspassar una frontera real o metafòrica. 

Per fer-ho, buscarem recursos, generarem ponts, vincles amb l’objectiu de superar un obstacle conjuntament. 

En aquest moment farem una proposta artística col·lectiva amb la qual donarem a conèixer el resultat del nostre viatge plegats. 

L’arribada

Exhausts hem arribat al nostre destí. L’arribada és un moment de celebració i de contacte amb una nova realitat. Un moment per vincular-nos amb una altra comunitat i un moment per reconèixer i integrar el viatge viscut. 

La comunitat

Ha arribat el moment de compartir l’experiència del viatge amb l’entorn. El projecte creix i s’amplia a partir d’aquesta trobada comunitària. Aquesta etapa compta amb l’implicació de diverses entitats i col·lectius del poble.

 

CONTACTA'NS PER MÉS INFORMACIÓ

Desplaça cap amunt